ΙΣΤΟΡΙΑ

H Στέλλα ξεκίνησε να φτιάχνει παγωτό πριν πολλά χρόνια στο οικογενειακό κτήμα που λειτουργεί ως μονάδα αγροτουρισμού, προκειμένου να προσφέρει στην οικογένειά και στους επισκέπτες της ένα υγιεινό και θρεπτικό επιδόρπιο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Πειραματίστηκε πολύ καθώς με πρώτη ύλη μόνο το καθημερινό γάλα από τα οικόσιτα ζώα, χωρίς αυγά, πηκτικά, κρέμα γάλακτος, γάλα σε σκόνη, φυτικά λιπαρά, και άλλες έτοιμες ύλες το να φτιάξει παγωτό δεν ήταν εύκολο. Λίγο αργότερα η κόρη της Στέλλας ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Μοριακή Βιολογία στη Γλασκόβη και τη διδακτορική της διατριβή στη Μοριακή Βιολογία Διαιτολογίας-Διατροφής στην Αθήνα. Μέσα από την επιστήμη και τη μελέτη διαφορετικών ομάδων πληθυσμού (διαβητικούς, υπερχοληστερολαιμικούς, θηλάζουσες μητέρες, άτομα με δυσανεξίες και αλλεργίες) η διατροφική αξιολόγηση του παγωτού της Στέλλας είχε πια αποκτήσει επιστημονικό υπόβαθρο. Με την ολοκλήρωση της διατριβής και μελετώντας την επιστήμη του παγωτού διαπίστωσε ότι γενικότερα η διαφήμιση των παγωτών για την περιεκτικότητα τους σε φρέσκο γάλα είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε να ξεχνιέται η περιεκτικότητα σε άλλες ύλες (έτοιμες βάσεις παγωτού, γάλα σε σκόνη, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, σταθεροποιητές, πηκτικά και άλλα). Από το 2010 το “Παγωτό από τη Στέλλα” διατίθεται στο κατάστημα στην Πριανσού 29 στο Ηράκλειο. Αυτό που διαπίστωσαν η Στέλλα και κόρη της Δέσποινα μέσα από την επαφή με τον κόσμο είναι ότι η πληροφόρηση των καταναλωτών για το παγωτό είναι ελλιπής. Γι αυτό και προσπαθούν μέσα από τη επικοινωνία να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει μεταξύ των μικρών μυστικών της παραγωγής και της περιέργειας των πελατών οι οποίοι βρίσκουν ότι το “Παγωτό από τη Στέλλα” διαφέρει.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΕΞΕΛΙΞΗ

Η Στέλλα και η κόρη της Δέσποινα παρακολουθούν σεμινάρια στο εξωτερικό και ενημερώνονται σε διεθνείς εκθέσεις, για τις έτοιμες πρώτες ύλες που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο αλλά και τις αυθεντικές (γάλα, φρούτα, σάκχαρα, κακάο και τα προϊόντα του κλπ) και τις δυνατότητές τους. Το ενδιαφέρον αυτό προκύπτει από την επιθυμία τους να γνωρίσουν καλύτερα όχι μόνο τη διατροφική αξία των παραπάνω αλλά τις φυσικές και τις χημικές τους ιδιότητες και πως αυτές λειτουργούν ή μεταβάλλονται κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας και της παρασκευής του παγωτού με τις μοναδικές συνταγές της Στέλλας. Επίσης, η ενημέρωση για ό,τι νέο και εύκολο στη χρήση υλικό κυκλοφορεί προκειμένου να εξυπηρετεί τη «βιομηχανία» του παγωτού, τις κάνει ακόμα πιο περήφανες που δεν ενδίδουν στις ευκολίες και επιμένουν με τον παραδοσιακό και δυσκολότερο τρόπο.
Το «Παγωτό από τη Στέλλα» παράγεται καθημερινά σε μικρές ποσότητες. Από την οπτική γωνία των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων είναι ένα δροσερό και κρεμώδες προϊόν το οποίο αποτελείται από υγρά και στερεά υλικά σε ισορροπία. Οι μαθηματικές εξισώσεις όμως που φέρνουν σε ισορροπία τις πρώτες ύλες δηλαδή το γάλα, τη ζάχαρη, τα φρούτα ή τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς είναι πολύπλοκες και πολύ σημαντικές ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η φιλοσοφία της Στέλλας και τα δεδομένα συνεχίζουν να παραμένουν αυστηρά μέχρι σήμερα. Μοναδικός σκοπός είναι η παρασκευή αυθεντικού και υγιεινού παγωτού, εξ ολοκλήρου χειροποίητο με κύριο υλικό το φρέσκο γάλα ώστε να υπάρχει αναλογία όγκου-βάρους. Κατά την προετοιμασία του παγωτού στο μίγμα δεν χρησιμοποιείται γάλα σε σκόνη, κρέμα γάλακτος, συνθετικές χρωστικές και αρωματικές ύλες, αυγά, βούτυρο ή φυτικά λιπαρά. Επίσης το «Παγωτό από τη Στέλλα» δεν περιέχει, πηκτικά, έτοιμες βάσεις γεύσεων και ρίπλες. Οι συνταγές είναι προσαρμοσμένες όχι μόνο στα κριτήρια που απαιτούνται προκειμένου το προϊόν να χαρακτηρίζεται ως παγωτό αλλά και σε διατροφικά κριτήρια που συχνά καλύπτουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες (αλλεργίες, δυσανεξίες, υψηλό σάκχαρο, υψηλά λιπίδια).
Το “Παγωτό από τη Στέλλα” κρύβει γνώση και τέχνη και είναι εξολοκλήρου χειροποίητο ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα και αναλογία όγκου/βάρους. Εκτός από το μεράκι και την παράδοση στην προετοιμασία του κρύβεται η τεχνογνωσία, η επιστήμη, και το αληθινό ενδιαφέρον να προσφέρουμε στους πελάτες μας ό,τι πιο ποιοτικό και υγιεινό υπάρχει σε παγωτό. Το αποτέλεσμα είναι το “Παγωτό από τη Στέλλα” να αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας με εκλεκτά υλικά, που μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Στο “Παγωτό από τη Στέλλα” πέρα από το αγελαδινό γάλα, χρησιμοποιείται επίσης γάλα αιγοπρόβειο ή βουβαλινό. Περιέχει ακόμη σαλέπι, πραγματική σοκολάτα, ξηρούς καρπούς εξαιρετικής ποιότητας, φρέσκα φρούτα χειροποίητα γλυκά κουταλιού και φυσικά μπαχαρικά. Όπου είναι δυνατόν χρησιμοποιούνται προϊόντα από ντόπιους και Έλληνες παραγωγούς ενώ κάποια έχουν και προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.